maandag 14 januari 2019

Everything cook and curry

Everything cook and curry. Dat zeggen ze hier waneer alles goed is. En hier is op Jamaica. We moeten nog een beetje wennen aan het Patois, Jamaicaanse street slang. Dat pik je niet zomaar even op in de eerste 48 uur die we nu aan land zijn. De 'Ja Mannn's' en 'respect mann's' vliegen je links en rechts om de oren maar iedereen is ongelooflijk vriendelijk, ook wanneer ze niks aan ons blijken te kunnen verkopen.

Het inklaarproces is het meest serieuze die we tot nu toe zijn tegengekomen. Onze gele vlag in het stuurboord want geeft aan dat we nog in quarantaine zijn totdat de Health Officer aan boord is geweest om vast te stellen dat we geen gekkigheden aan of onder lijf of leden hebben en onze koelkast geen verse vleesproducten bevat. Wanneer hij tevreden is, mag de gele vlag omlaag, de Jamaicaanse gastenvlag omhoog en kan de douanebeambte aan boord komen, gevolgd door de immigratiebeambte die de vereiste stempels in ons paspoort kan leveren. Wij komen op een zaterdag aan hetgeen betekent dat al deze officials op hun vrije dag moeten aantreden. Je zou daardoor misschien chagrijnige gezichten verwachten, maar niets is minder waar. De 'welcome in Jamaica's' zijn niet van de lucht en witte tanden worden bloot gelachen. We doen meteen de eerste tips op waar je de beste jerk chicken kunt krijgen. Met een recept op zak voor Jamaica's national dish bestaande uit saltfish en aki/ackee, zwaaien we de laatste official uit. We zijn vrij om te gaan en staan waar we willen voor de komende 3 maanden!

Port Antonio is niet heel groot en onze aankomst is niet onopgemerkt gebleven. Op de markt en in het dorp worden we meermaals aangesproken. 'Ja mann, Captain, welcome in Jamaica! I can get you anything: coconuts, lobster, fish and of course special herbs..😎'. We zijn duidelijk wat roestig met afwimpelen want na een half uur in het dorp te zijn geweest zitten we met een zak overrijpe bananen van de Banana-man en een zak van Skado met kokosnoten, citroengras en iets wat voor kaneel door moet gaan, weer aan boord. Er stond eigenlijk zelfgevangen barracuda op het menu voor die avond, maar omdat we het niet helemaal aandurven omdat deze vissen bij Jamaica nog wel eens ciguatera (een gif) kunnen bevatten waar je echt heel ziek van kan worden, maken we maar een maaltijd van onze aanwinsten.

Dag 2 hijsen we onze fietsen van boord en gaan op pad naar de Blue Hole, een langune waar de film Blue Lagoon is opgenomen. De natuur in Jamaica is overweldigend groen en mooi. De ene baai is nog mooier dan de andere. Het valt ons opnieuw op hoe vriendelijk iedereen onderweg is. En het is zondag, dus langs de route horen we overal een meneer pastoor over de luidsprekers die de lokale gemeente even wat religieuze  boodschappen meegeeft. Praise the lord! Ya mann, respect!

Inmiddels hebben we de eerste jerk chicken achter de kiezen en kunnen alleen maar uitkijken naar de komende weken die we hier nog op Jamaica gaan doorbrengen.

Everything cook and curry!!

Uitzicht bij borreltijd 

Ene baaitje nog mooier dan de ander

Monkey Islasnd in San San bay. Next stop!!!

Brooke's lagoon

Nu liggen er wel bootjes

Piggy's, best jerk chicken in town

De Banana-man op weg om bananen te halen

1 opmerking: