woensdag 13 februari 2019

Ya man, deel 2

We zijn inmiddels een maand op Jamaica en genieten nog steeds elke dag. Van de vriendelijkheid en opgewektheid van mensen. Ze zien altijd wel een reden om een feestje te bouwen. We leveren daardoor wel in op slaap. Niet omdat we elke avond hard mee staan te feesten, maar vijf dagen per week staat de muziek volop aan tot 5u 's ochtends. In ieder dorp dat we aandoen komen we wel meerdere pareltjes tegen. Honest John die de beste jerk beef en pork verkoopt (maar niet zo goed kan rekenen), John Zamblwoni in Port Morant die voor 2 euro een verse boom bananen voor je kapt en de beste dance moves heeft, Rosemary, die samen met haar zus een boerderij runt en ons een lift aanbiedt - ze vertelt over de slechte deal die Red Stripe met haar is aangegaan waardoor ze niet de gewassen kan verbouwen die ze eigenlijk wil.

We ontdekken dat Jamaicanen ook heel erg van CĂ©line Dion en Whitney Houston houden en gek zijn op karaoke. Dat horen we meer dan Bob Marley en Shaggy. We ontdekken dat de meeste Jamaicanen echt de hele dag door ganja roken. We ontdekken dat Jamaica gek is op haar autotoeter. Het betekent 'hallo', 'pas op', 'wil je meerijden', 'lekker ding' en nog veel meer.

De Jamaicaanse kustwacht is gek op papierwerk. In iedere baai is het wel raak en vullen we dezelfde lijsten weer in, een enkele keer zelfs bij dezelfde personen. Op hun M16s zijn ze minder zorgvuldig. Het kan rustig gebeuren dat je daar over struikelt als je je door hun boot begeeft.

Jamaica is niet even onbezorgd naast je boot het water inplonzen. We zijn meermaals gewaarschuwd voor krokodillen en sinds we die ook daadwerkelijk gezien hebben in Black River, steken we geen teen meer overboord!

Jamaica is eindeloze rust en ruimte, maar ook overspoelde strandresorts waar iedere laatste druppel authenticiteit is uitgeperst. Jamaica is een hele mooie onderwaterwereld maar helaas ook heel veel zwerfvuil in en naast het water.

Jamaica is bijna geen cruisers waardoor mensen op veel plekken het echt nog leuk vinden dat je hun land bezoekt en waar je kan zien dat de Carieb echt nog niet helemaal platgetrapt is. Het is ankeren achter een rif midden op zee, ankeren naast een cruise boat, ankeren bij een onbewoond eiland of ankeren voor een stadje.

Jamaica is eten op straat. Jerk, ackee & saltfish, bammys, rijst met bonen, yam, bananas of soep. Voor een paar centen heb je weer een volle buik.

Jamaica is vooral heel veel verschillende indrukken op 1 eiland.

Jamaica, staat bij ons op nummer 1!

Op weg naar de volgende ankerbaai

In alle vormen en maten

Vergelijkend jerk onderzoek, stand 6

Black River bij zonsondergang

Waar is het feestje?

Favoriet vervoer

Op een onbewoond eiland


Ys falls


Verlaten strandjes

Snorkeltime!

Prachtige onderwaterwereld



2 opmerkingen: