zondag 14 mei 2017

Ben je helemaal bestempeld?

14 mijl. 6 uur over gedaan. Trots als een pauw! Trots als een pauw?? Op dit tempo zijn we over 2 jaar pas in Spanje… Maar toch!

We wilden heel graag een keer Gravelines aandoen. Een pittoresk vestingstadje ingeklemd tussen de schoorstenen van Duinkerken en de grote have. van Calais. Beter niet doen komend vanuit het oosten, zeiden de boekjes. Als je na je bezoek aan Gravelines verder wil naar het westen is dat lastig met het getij en de stroom. Ach, dachten wij, dat zien we dan wel..
Om bij Gravelines te komen vaar je 2 mijl landinwaarts en dat lukt maar een paar uur rondom hoog water want daarna valt het droog. Wij lagen, komend vanuit het oosten, ruim op tijd voor de ingang van het kanaal en dommelde 2 dagen in bij de rust van dit dorpje. Daarna voelden we toch langzaam weer de druk. Moeten we niet verder?

Het toegangskanaal gaf ons 2 keuzes – ’s middags om een uur of 4 of ’s ochtends om een uur of 5. Keuze was snel gemaakt. En het was maar 14 mijl naar Calais dus wat kon ons het schelen dat we stroom tegen zouden hebben. Met de zon in ons rug voeren we het kanaal uit, een lekkere bries in ons haar. Die bries trok alleen steeds meer aan en de stroming bleef maar tegen staan. En dat resulteert dus in 6 uur over 14 mijl.  

Maar de moed bleef er in (en het eten ook) en we zijn weer wat opgeschoven. En…we hebben ons eerste Franse douane bezoek overleefd! Een boot van de kustwacht kwam langszij en stelde ons wat vragen. 

Waar komen jullie vandaan? Gravelines. Hoeveel personen aan boord? Twee. Wat is jullie eindbestemming? Calais. Gaan jullie daarna weer terug naar Nederland? Nee, we zijn op wereldreis! …stilte… Voor hoe lang? Voor 4 jaar! …stilte.. Kunt u dat nog een keer herhalen? Ja hoor. Voor 4 jaar! ….Mevrouw, we komen zo met een kleine boot langszij en komen een controle doen.


3 man sterk stapten ze bij ons over aan boord op die golven. Het bleken geschikte gasten. Na alles bekeken te hebben, kwamen ze tot de conclusie: ‘you are very well organized!’ En om ons nog net even wat blijer te maken, mochten we, toen zij hun stempel tevoorschijn trokken om het papierwerk af te stempelen en wij zeiden dat we ook een hele mooie stempel hadden, hun hele blocnote en het officiele papierwerk volstempelen met onze Summerwind stempel. Dus ja, eindelijk in Calais en echt zo trots als een pauw! 


1 opmerking:

  1. Jullie eerste 'avontuurtje' met een sisser en een glimlach afgelopen. Wellicht handig de berichten van te voren te hebben gelezen, om niet meteen bij het eerste bezoek helemaal droog te komen liggen. Fijne vaart verder.

    BeantwoordenVerwijderen