zondag 31 december 2017

Oud & Nieuw Capeverdian style

Mindelo maakt zich op voor oud & nieuw. Overal verschijnen muziekspeakers en podia. Blikjes bier zijn nog maar schaars verkrijgbaar. We zijn benieuwd hoe Kaapverdiƫ de jaarwisseling gaat vieren.

Wij maken ons op voor onze oversteek van de Atlantische Oceaan. We verwachten 2 januari in de middag te vertrekken. Wat een begin van het nieuwe jaar!

We liggen inmiddels ruim 3 weken in de baai van Mindelo. Toen we aankwamen werden we direct geconfronteerd met de verhalen over wat bevriende zeilers was overkomen, zowel in Praia, Santiago als hier in Mindelo. Beroving en bedreiging. Eigenlijk datgene waardoor je voorafgaand aan je reis soms wakker ligt ’s nachts in je bed – wat als dat ons overkomt? De eerste paar dagen hier verlopen daarom wat aarzelend. We willen de Kaapverden heel graag met een objectieve blik bezoeken, maar dat is natuurlijk lastig met die verhalen in je achterhoofd.

Drie weken later kunnen we echter niet anders dan met onwijs veel plezier terugkijken op ons verblijf hier. Deels door de prachtige natuur van het nabijgelegen Santa Antao, voor een heel groot deel door het weerzien met dierbare vrienden, maar voor een heel groot deel ook door de lokale bevolking en cultuur.  De sfeer is niet echt Afrikaans en niet echt Europees. Muziek is overal. Er is op straat geen vuilnisbak te bekennen, maar toch is het schoon en is er geen ongedierte te zien. De vismarkt is fantastisch. De mensen zijn vrolijk, vriendelijk en behulpzaam en hebben vaak interesse in waar je vandaan komt, mede door de relatief grote Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam.

Met kerst bezoeken we een lokale kerk waar de pastoor aan het einde van de dienst in zoveel mogelijk vreemde talen een kerstboodschap verkondigt. Hij verontschuldigt zich uitgebreid dat hij dat niet in het Engels kan. Na afloop van de dienst belanden we in een lokaal kroegje waar natuurlijk live muziek wordt gemaakt en waar we niet eerder mogen vertrekken van de kroegbaas voordat we een bord met lokale gerechten hebben geprobeerd dat ons wordt aangeboden.

Op Santa Antao zwaaien mensen enthousiast als je langs komt lopen. De lokale middenstand probeert je graag wat te verkopen in de vorm van een tour over het eiland, fruit of vis, maar als ze niet hebben wat jij zoekt, zijn ze graag bereid om je door te verwijzen naar een ander die wel heeft wat je wil.
Natuurlijk zien we ook de armoede en horen we dat je ’s avonds wat beter moet uitkijken. We realiseren ons dat we vermogend zijn ten opzichte van de mensen hier.

Voor ons was Mindelo een hele mooie afsluiting van 2017. Inmiddels is onze oversteek-crew versterkt met Vincent en Julien, is de boot weer volgestouwd met proviand, is de romp weer aangroei-vrij gemaakt en zijn de dieseltoevoer en de autopilot weer in tiptop shape. 
Vanavond om 12 uur proosten we op 2017, het jaar waarin onze reis begon, en natuurlijk op 2018, het jaar waarin we hopen heel veel meer mooie en veilige mijlen te kunnen maken. We wensen een ieder de beste wensen voor het nieuwe jaar!!

Oversteek-crew strekt nog 1x goed de benen

Prachtig Santa Antao

Eindelijk het dal bereikt

Lokaal transport

Ernie in da house!


Zij dopt haar eigen boontjes

3 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal weer! We wensen jullie een fantastische overtocht!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De allerbeste wensen vanuit Nederland. Wat een prachtige foto's en net zo'n mooi verhaal. Leuk om jullie zo te volgen! Vandaag is het dan zo ver;de grote oversteek. Mooie en bijzondere vaart met elkaar! Ik denk aan jullie Xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Floor en Casper (en Vincent & Julien), een behouden vaart en veel succes. In gedachten zijn we bij jullie! Toi Toi Toi. Liefs Thomas, Q en Daan

    BeantwoordenVerwijderen