zaterdag 9 december 2017

Mindelo!

We zijn er! Inmiddels al minstens 8 uur onafgebroken slapen lang.

Gisteravond net voor het daglicht wegviel zijn we voor anker gegaan bij Mindelo. Op zich nog een hele klus want onze motorproblemen, of eigenlijk brandstoftoevoerproblemen, zijn nog niet opgelost. Door vuilvorming in de diesel (bacteriegroei?) en de heftige schommelingen van de boot, lijkt er ergens een ophoping te zijn waardoor de motor geen diesel krijgt. Probleem lijkt in de dagtank te zitten (die eigenlijk juist bedoeld is dit euvel te voorkomen).

Nu dus de brandstofleiding rechtstreeks op een jerrycan diesel aangesloten en daar konden we telkens net 5 of 10 minuten op varen (de slang kon niet heel ver de tank in). Gelukkig was er genoeg wind om tot de ankerplek te varen, daar de motor te starten, en snel te ankeren.

De laatste 18 uur van onze oversteek waren alweer een stuk relaxter. De zee was aardig gekalmeerd en de windvaan bleef haar werk doen, ook als de wind wat minder werd.

De oostnoordoostenwind brengt heel veel zand uit west-Afrika mee en je kan niet verder kijken dan een kilometer of 2. We zijn bijna gaan geloven dat de Kaapverdische eilanden een soort mytische eilanden zijn die eigenlijk helemaal niet bestaan, of dat ze overnight opeen gezonken waren. Gelukkig duikt er een kilometer van de kant toch opeens een schim van een berg op: Sao Vicente!

In de baai waar we willen ankeren zijn 3 houten bootjes met donkere Kaapverdianen druk in de weer om een gigantisch visnet naar binnen te slepen. Van de kant klinkt vrolijke muziek. Hier en daar liggen grote scheepswrakken weg te rotten. Nu weten we zeker dat we goed zitten.

We kunnen maandag pas inklaren bij douane en maritieme politie dus tot die tijd verblijven we hier illegaal. We komen het weekend wel door met stoere oversteek verhalen uitwisselen met de andere boten die hier liggen..

3 opmerkingen:

 1. Jammer dat we jullie gemist hebben. Wij zijn 6 december daar vertrokken. Nu aangekomen in Suriname. Veel groetjes en wie weet tot waar
  Sy Tijd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop dat de dieselvervuiling is opgelost voor de oversteek naar Suriname. Onze biodiesel vervuiling is opgelost met Acticide.
  Via http://www.surinamserviceline.com/contact kan je goedkoop 2 keer per week spullen laten over vliegen uit Nederland, ipv duur en lang wachten op Mindelo.
  Succes daar en met de oversteek naar mooi Suriname.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor de tip! We hebben goede hoop dat het probleem is opgelost en anders pakken we het in Suriname opnieuw aan. Liggen jullie daar ook? We denken 2 januari te vertrekken, wellicht met een tussenstop in Frans Guyana

  BeantwoordenVerwijderen