donderdag 4 augustus 2016

//WL2K Gadverpillekes

Hoe vaak we ook Rob de Nijs' klassieker draaien, het wordt maar geen zomer! Of misschien morgen dan toch? We liggen inmiddels sinds maandag verwaaid in Nieuwpoort en lopen iedere dag trouw naar het havenkantoor - 'doet u nog maar een nachtje, de Summerwind, B20'. Het uitermate vriendelijke havenpersoneel kijkt ons medelijdend aan.

Vanaf Vlissingen voeren we zaterdagochtend uit richting België. Zonnetje, wind en opkruisend zagen we de Nederlandse kust langzaam verdwijnen en Zeebrugge en de Belgische kustflats langzaam verschijnen. We waren vast van plan om het toch zeker tot Nieuwpoort te redden of misschien wel Duinkerken. De dag er na zou er ook nog goede wind staan die ons dan het hoekje om bij Calais zou brengen waarna de Normandische kust aan onze voeten zou liggen. Het geschiedde echter anders..

Het opkruisen ging langzamer dan gehoopt en toen we na twee rakken eigenlijk niet zo heel veel waren opgeschoten, besloten dat we in Oostende zouden stoppen om dan op zondag weer verder te gaan. Omdat we al redelijk in de buurt zaten maar Oostende niet bezeild was, dachten we dat laatste stukje wel even er heen te tuffen. Rrrrrrikketikketik.....rrrrrikketik.....rrrrr....hmmm, de motor start niet. Startaccu leeg? Even een andere accu proberen. Helpt niet. Nieuwe accu proberen. helpt ook niet. Is het de startmotor? Goeie tik er op. Helpt ook niet. Wat nu? Eerst maar eens een slag naar buiten maken op zee en opties overwegen. Voor de zekerheid even met de verzekering gebeld hoe het zit met naar binnen slepen. Uiteindelijk Oostende Kustwacht opgeroepen met de vraag of wij assistentie kunnen krijgen om de haven in te komen als we zelf op zeil naar de havenmonding komen. Oostende Kustwacht is zeer behulpzaam en schakelt de hulp in van een sleepdienst van de jachtclub in het Montgomerydok die ons een mijl voor de haveningang tegemoet komt varen en ons het laatste stukje op sleeptouw neemt. Met een stuur- en vliegwerk meren we af in de haven. Onze sleper heeft een bedrijf in motortechniek en is graag bereid om ons maandag verder te helpen.

Zondag is een gedwongen rust en rommeldag. Met een beetje pijn in het hart zien we een hele goede zeildag aan ons neus voorbijgaan, maar het is lekker weer en Oostende biedt wel echt vakantiesfeer. Casper sleutelt alvast de startmotor er uit en Cedric (onze sleper) komt nog even langs om die te testen. De startmotor werkt nog dus daar zit het probleem niet in. Uiteindelijk blijkt de dag er na dat onze accu's toch meer versleten zijn dan gedacht en omdat we al een paar dagen niet aan de walstroom hebben gelegen hebben ze te weinig power om te starten. Nieuwe accu aangesloten en we kunnen weer gaan! Om een uur of 1 varen we weg uit Oostende. Nu echt op weg naar Duinkerken!

We moeten opnieuw opkruisen en daar zijn we niet echt dol op en onze Summerwind is er ook niet echt voor gemaakt. De wind trekt steeds wat verder aan en we komen langzaam aan bij de zandbanken die voor en bij Duinkerken liggen. Zeilen is dan geen optie meer omdat je goed tussen de tonnen moet blijven en de koers is recht tegen de wind in. We starten de motor en kijken het even aan. Na een klein half uur houden we het voor gezien. We hebben geen zin om nog 3 uur tegen de golven in te stampen, draaien 180 graden om en richten de boeg op Nieuwpoort. Daar waren we eindelijk voorbij!!! Met de wind in de rug keert de rust terug aan boord en we meren een uurtje later af.

En sindsdien checken we om het uur de weerberichten, we fietsen eens naar het dorp en dutten en lezen wat. We gaan naar de visafslag en kopen heerlijke tongetjes die we lekker opbakken. Waar eerst nog een gevoel van verzet overheerst en alle (over)ambitieuze opties worden overwogen, daalt langzaam het besef in dat het niet gaat om de bestemming maar om de trip zelf. Nu is het donderdagavond en als het goed is zal morgenochtend de wind voldoende afgenomen zijn om uit te varen. Frankrijk, Isle of Wight, Engelse Oostkust, niks is bezeild. Dus ons plan is om geen plan te maken en maar te zien wat morgen ons brengt. Zon op ons snuit en wind in ons haar en dan is het goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten