zaterdag 30 juli 2016

//WL2K Niets is zo veranderlijk als....?

Wij dus! Staande Mast Route of buitenom - volgens mij zijn we wel 8x keer van plan veranderd. Uiteindelijk besloten om toch echt via de SMR te gaan en we lagen woensdagavond een beetje voorslaapjes te doen totdat we om 21u genoeg hadden van het wachten. "Zullen we toch buitenom gaan?" vroeg Floor voorzichtig. "Dat is goed" zei Casper. En zo geschiedde.
Hop motor aan en op naar IJmuiden. Om half 12 door de sluis samen met de Blauwe Pinquin waarvan we het boek hebben gelezen (Dat pakken ze je nooit meer af) over hun wereldomzeiling in 3 jaar. Zij op weg voor een weekendje op en neer naar Engeland (zij liever dan wij met de weersvoorspellingen) en wij dus op weg naar Stellendam.

Het eerste stuk tusen de pieren is altijd hobbelig en met de hardere wind van eerder die dag en een kouwe zeilstart zo in het pikkedonker, was het een beetje onwenning en kielekiele. Gelukkig kalmeerde de zee en bleef de wind inderdaad kalm zodat er geen emmers nodig waren toen we stuurloos en motorloos voor Scheveningen rondklotste omdat iemand vergeten was de dagtank aan te zetten en de startaccu het niet meer deed. Ach, even inkomen noemen ze dat toch?

In het Slijkgat richting Stellendam en daarna op het Haringvliet kon er gezeild worden, heerlijk! Uiteindelijk hadden we een beetje pech met de Haringvlietbrug die ze letterlijk voor ons neus dichtgooiden voor de stremming tussen 15u30 en 18u30 en toen besloten we dat het wel even mooi was voor de eerste etappe. De wind was inmiddels ruim boven de 20 knopen (een goeie Bft 5) en wij zijn naar binnen gevlucht bij WSV De Hitsert in Zuid Beijerland. Een gezellige vereningingshaven waar je eten aan boord kan bestellen en waar ze zelfs boodschappen doen voor je als je dat wilt! Dat eten ging nog net naar binnen maar daarna vielen de luiken dicht.

Vrijdagochtend om 9u vertrokken - die Haringvlietbrug zouden we dit keer niet missen! Om 10u opent hij voor het eerst en dan liggen wij er voor. Op de genua zijn we er zo en we moeten dan nog een half uur rondjes draaien. Na de brug meteen door naar de Volkeraksluizen. Altijd spannend om onder een brug door te varen die 18,5m hoog is als je zelf ongeveer 18m bent... Op het Volkerak stond de wind pal tegen. Er waren wel wat die hards tegen de wind in aan het opkruisen maar met de beroepsvaart in de vaargeul moet je dan zo vaak overstag dat dat voor ons bijna op werken zou gaan lijken en we hebben ten slotte vakantie. Motoren dus.
Het Volkerak vonden we niet heel bijzonder maar het weer was ook niet zo gezellig met die harde wind. Na de Krammersluizen komen we op voor ons weer meer bekend vaarwater - de Oosterschelde. Ook hier weer veel tegenwind dus het is af en toe wel even doorbijten en denken aan de Franse baguetjes, kaasjes en fruits de mer waar we naar onderweg zijn en die we als het goed is over een paar dagen onder handbereik hebben.

Na een beetje wikken en wegen over de te volgen route besluiten we uiteindelijk om via de Zandkreeksluis en het Veerse meer door het Kanaal door Walcheren naar Vlissingen te gaan. We zijn verbaasd over hoe mooi het Veerse meer eigenlijk is met al die eilandjes en veel groen. Een Nederlands ankerparadijsje! In de sluis bij Veere komen we een (recreatief) sloeproei gezelschap tegen van heren van alle leeftijden. Een gezellig stel dat nog aardig doorroeit - we hadden best wat moeite om ze af te schudden op het kanaal.

De sluiswachter in Veere had ons verteld dat we het beste de Stationsbrug van 20u20 in Middelburg konden halen omdat het daarna lang wachten zou worden. Dat gaf ons precies een half uur om daar te komen en dus zijn we plankgas door het kanaal gegaan. We hebben de brugwachter opgeroepen in de hoop dat hij rekening met ons zou houden maar hij gaf ons weinig hoop. Uiteindelijk denken we dat hij toch een oogje heeft dichtgeknepen want pas om 20u22 ging de brug open en die 2 minuten hadden wij net nodig om de brug te halen. Dankjewel brugwachter van Middelburg!

Na een lange dag varen hebben we om 21u30 een plekje aan een kade in Vlissingen gevonden. Nog een biertje in de kuip en wat weerberichtjes bekijken voor de komende 2 dagen. Met het idee dat we morgen door kunnen naar Nieuwpoort in Belgie of wellicht ook wel Duinkerken in Frankrijk vallen we in slaap.

1 opmerking:

 1. Lieve Floor en Cas, gezellig om jullie verhaal te lezen. We begrijpen dat jullie met de nodige strubbelingen en onzekerheden vertrokken zijn.
  Maakt niet uit als jullie maar plezier hebben en genieten van de vrijheid de komende dagen( weken)
  Waar jullie nu zijn weten we nog niet. Alleen het einddoel is ons bekend.........de kanaaleilanden!
  Wij genieten deze week van Veerle en Mees. De weergoden zijn ons niet gunstig gezind. De afgelopen 2 dagen alleen maar regen. Maar we schromen niet om dan maar gezellig een filmpje met ze te kijken. Hartstikke gezellig

  Nu lieverds, een goede vaart en geniet van jullie welverdiende vakantie.

  Mamsje en natuurlijk liefs van Har, Veerle en Mees.

  P.S. Floor gaat het goed met je rug?

  BeantwoordenVerwijderen