dinsdag 9 augustus 2016

//WL2K Drie landen op 1 dag en eindelijk fruits de mer!

Vrijdag 5/8 vroeg in de ochtend vertrokken uit Nieuwpoort. In kolonne. We waren duidelijk niet de enige die hadden zitten wachten op een weergaatje. Het plan was nogal wisselvallig - eerst maar eens de zandbanken van Duinkerken voorbij en daarna zien we wel. Toch nog wel een goeie 4/5Bft aan wind met bijpassende golven.

De zandbanken liggen langs de gezellige industriestrook van Duinkerken met in de verte de aanblik van de grote ferryhaven van Calais. Beide niet echt wat we in gedachten hadden. Tussen deze twee plaatsen ligt Gravelines. Dit ziet er vanaf zee leuk uit maar het is pas 10u 's ochtends als we er langs varen dus dat lijkt ons nog wat vroeg om te stoppen.

Even voor Calais besluiten we over te steken naar Dover. Dat is bezeild en vanaf daar hopen we een gunstiger positie te hebben op de Normandische kust met al die zuidwestenwind. Het kruisen van de shipping lanes gaat prima al blijft het toch altijd wel een indrukwekkend gezicht als je met je kleine bootje een gaatje moet zien te prikken tussen al die grote zeeschepen en ferries. Een beetje alsof je op je fietsje de A2 tussen A'dam en Utrecht moet oversteken. Eerst komen ze vanaf de ene kant, dan mag je even bijkomen op de middenberm en hop door voor het 2e stuk.

Lekker dom hadden we geen rekening gehouden dat we het laatste stuk richting Dover stroom tegen hadden. In combinatie met een lekker opgebouwd zeetje resulteert dat in een snelheid van 1.2 knoop per uur (dan doe je dus 7 uur over 10 km en dan kan je nog beter gaan lopen). In opdracht van Dover Port Control moesten we ook nog plankgas voor een ferry de havenkom in varen ('come in at your best speed please!') dus blijdschap alom toen we eenmaal in een box lagen.

De ochtend er na alweer vroeg op en om half 7 de haven uit richting Boulogne. Hele mooie dag varen. Windje van achteren, zonnetje er bij, zeeschepen opgeroepen op de marifoon om de koers te overleggen en vijf makrelen aan de haak (toen zijn we maar gestopt met vissen). 's avonds dus heerlijke gerookte makrelenmousse in de kuip. De haven in Boulogne is niet de mooiste maar op een of andere manier raak je er altijd makkelijk aan de praat met andere boten die er liggen. Wij komen er best graag en hebben dit keer ook maar eens het museum in het fort in het ommuurde centrum bezocht nu we de dag er na toch verwaaid bleven liggen.

Op maandag 8/8 weer verder richting zuidwesten. Eerst verjaardagsontbijt voor Floor en daarna haar cadeautje... een 10 uur durend ritje in de Calypso van Boulogne richting Le Treport. Pffff....we weten nu weer hoe een washandje zich voelt na een rondje centrifuge.
Staand lukte het beste om de maag onder controle te houden maar om dat nou 10 uur lang te doen???? Heel blij toen Le Treport in zicht kwam al gingen we wel met knikkende knieƫn richting haveningang met de herinnering aan dezelfde haven 2 jaar geleden. Toen hadden we als gevolg van de sterke stroming van de Summerwind een andere kermisattractie gemaakt - de botsautoin plaats van de Calypso. Dit keer kwamen we wel heelhuids door de sluis en we hebben 's avonds heerlijk fruits de mer gegeten en ons verbaasd dat andere boten die we spraken en zo fantastich zeilen vonden. We hebben onze zeebenen zeker in Amsterdam laten liggen..

Dinsdag 9/8 bruut gewekt om 05u45 (u leest het goed!) zodat we om half 7 door de sluis kunnen. De sluiswachter ws bang dat we anders vast zouden te komen zitten in de havenkom die geheel droogvalt bij laag water.
Hele mooie zonsopkomst en fijn bezeild koersje. We gaan zitten voor een goeie 40 mijl richting Fecamp. Het vroege opstaan breekt ons een beetje op dus we doen om de beurt hazeslaapjes maar verder is het een hele mooie tocht. De wind is wel fris en zo kan het gebeuren dat de een in korte broek en t-shirt aan bakboord zit terwijl de ander met 2 jassen, een muts en capuchon aan stuurboord zit te vernikkelen. Gelukkig is er overgebleven zelfgebakken verjaardagscake om het leed te verzachten.

We redden het net niet om de hele rit in 1 meegaand tij te klaren en de laatste 9 mijl hebben we dan ook stroom tegen. We houden dapper vol maar gooien na 2 uurtjes toch maar de motor aan, Fecamp is in zicht.

We zullen vanavond wel op tijd ons bedje in duiken want het meedogenloze ritme van het tij zal ons morgen opnieuw om 6u ons bed uit jagen. Op naar de Seine baai!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten